Carbyon zuivert de ozonlaag en zorgt voor hernieuwbare energie

Extreme weersomstandigheden, de Amazone – ‘Longen van de Aarde’ – die meer CO2 uitstoot dan ze opneemt. Wetenschappers die voortdurend aan de bel trekken om minder CO2 uit te stoten.  Oplossingen zijn noodzakelijk. Hans de Neve biedt er één met Carbyon.

Het begin van Carbyon

“10 jaar geleden kreeg ik een eye-opener”, begint Hans de Neve, CEO van Carbyon zijn verhaal, “Ik zat bij een presentatie van Richard van der Sanden, directeur van  DIFFER – Dutch Institute for Fundamental Energy Research. Hij vertelde over hernieuwbare energie. Over het omzetten van elektriciteit naar groene energiebronnen. Ik had daar zelf nog nooit aan gedacht.”

Het is het begin van Carbyon. Dat Hans ‘iets’ met moleculen zou gaan doen is geen toeval. Met zijn achtergrond als natuurkundige verzamelde hij verschillende wetenschappers, technici en ingenieurs om zich heen. Een team dat elkaar aanvult en in 2019 start met Carbyon. Welk probleem lost Carbyon op? 

“We ontwikkelen membranen die CO2 uit de lucht filteren. Lastige opgave, per miljoen deeltjes zijn er slechts 400 CO2-deeltjes.”, legt Hans uit. “Het filteren van koolstof is dus duur, maar dankzij Carbyon kan dit met ‘factor 10’ gereduceerd worden. Waar het ‘normaal’ 500 euro kost, kunnen we de kosten terugbrengen naar 50 euro per ton CO2 .”

Wat gebeurt er met de opgeslagen CO2?  “De CO2 maken we gebruiksklaar voor hernieuwbare energie. We bieden halfgeleiders tussen de gefilterde CO2 en koolwaterstof zoals diesel, benzine en kerosine. Die eindproducten produceren we niet zelf, maar er zijn wereldwijd tal van consortia die zich daarop richten. Zij zijn één van de doelgroepen.”

“Goedkoper dan fossiele brandstoffen”

Als de units van Carbyon op grote schaal toegepast wordt, kan het op grote schaal goedkoper zijn dan fossiele brandstof.  Het is een uitspraak van Carlo de Weijer in de Tegenlicht’s aflevering over de ‘Mobiliteit van morgen’. Het biedt kansen voor bedrijven als Shell die met groene waterstof hun CO2-uitstoot kunnen verminderen” .

“Dat is ook de doelgroep van Carbyon.” zegt Hans, “En Carbyon is ook geschikt voor de kassenteelt.” Als laatste voegt Hans cementproducenten toe: “De productie van cement stoot veel CO2 uit. Met de CO2 die we met Carbyon vangen zou die sector CO2-negatief kunnen worden.”

Het label ‘ideale klant’ plakt Hans niet, maar het zijn de Shells van deze wereld die waarschijnlijk de meeste interesse hebben. “Duurzame energiebronnen staan al op de agenda. Door de halfgeleiders die we bieden openen we de deuren naar groene waterstof.”

In de aflevering van Tegenlicht noemt Maarten Steinbuch de schaalbaarheid van Carbyon. Wat maakt het schaalbaar? “In plaats van kolossale bouwwerken levert Carbyon kleinere units. Op een terrein van 500 bij 500 meter kunnen we 10.000 units plaatsen . Eén unit ‘vangt’ 100 ton CO2. In vergelijking met bestaande alternatieven is dit nog weinig. De units van Carbyon maken écht impact als ze op grote schaal worden ontwikkeld. Het zijn de zonnepanelen van CO2-filtering, want die worden ook op grote schaal geproduceerd. ”

Hoe het Investor Readiness bijdraagt aan Carbyon’s (e)missie.

Hans volgt het Investor Readiness Program via de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij. Volgens Hans een waardevol opleidingstraject : “Het zet je op scherp. Het verplicht je om de markt te onderzoeken, om te praten met potentiële klanten. Je kruipt in de schoenen van de klant, maar het bereid je ook voor op vragen van mogelijke investeerders.”

Een belangrijk onderdeel van het Investor Readiness Program is het StartupFramework©. Een raamwerk dat bestaat uit mijlpalen en levensfases. In welke fase zit Carbyon? “We zitten in een pre-sales fase en focussen nog op Research & Development.” Een fase waar volgens Hans nog winst te halen is om het ultieme doel te bereiken.

De stip aan de horizon

“We willen een grote producent worden en stappen maken naar massaproductie – een doel dat voor 2024 op de agenda staat. Het belangrijkste is dat het product betrouwbaar is, het liefst zo goedkoop mogelijk.” Wat het prijskaartje betreft kan er nog winst behaald worden: “De technologie moet beter en goedkoper. We zijn goed op weg, maar het moet aantrekkelijk zijn voor de Shells van de wereld om de technologie van Carbyon te omarmen. De motivatie zit in het kostenplaatje. Zolang het voor Shell goedkoper is om fossiele brandstoffen als ‘core business’ te hebben, zullen ze daarvoor kiezen.”

De Tip van Hans:  “Hou vol. Ook bij tegenslagen. Maak je idee waardevol en zorg dat je oplossing kristalhelder is. Je moet in 30 seconden aan je moeder uit kunnen leggen wat je startup doet.”

Lees meer Startup Stories:

  1. Ayushman Talwar bouwt met HableOne een brug voor slechtziende mensen
  2. De missie van Plinkr: “Iedereen in Nederland financieel redzaam”
  3. De weerstations en bodemvochtsensoren van AgroExact helpen boeren optimaal beregenen
  4. Bluetick bouwt aan de ‘Google voor Juristen’
  5. Hoe de geprinte 3D-filters van AddCat de lucht 95% schoner maakt
  6. De Nieuwe Melkboer verandert de wereld van melk en zuivel
  7. De ambitieuze vonk van Spark: “Een wereldwijd energienetwerk voor iedereen.”
Deel dit artikel
Standaard afbeelding
Koen Maaskant
Artikelen: 17

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden

Meld je alvast aan voor nieuwe Startup Development Report 2022.

Download report
Download de brochure

Download de brochure van de training Startup Development Levensfase 2.

Receive A Demo

Get the Investor Readiness Scan.

 

Houd me op de hoogte

Ontvang updates over de laatste ontwikkelingen rondom de training Startup Development – Levensfase 4. Wanneer de training beschikbaar is, ben jij de eerste die het hoort.

Houd me op de hoogte

Ontvang updates over de laatste ontwikkelingen rondom de training Startup Development – Levensfase 3. Wanneer de training beschikbaar is, ben jij de eerste die het hoort.

Download de brochure

Download de brochure van de training Startup Development Levensfase 1.

Download het rapport

Download het Start-up Development Report 2021.