Hoe de geprinte 3D-filters van AddCat de lucht 95% schoner maakt

Hoe schoon is de lucht? Goede vraag. Vraag het in Delhi of Peking en je ziet het antwoord door de smog naar je toe komen. Vraag het in Tilburg of Eindhoven en je zult waarschijnlijk “Ik heb geen idee” horen. Het lange antwoord zit vol onbegrijpelijke termen waardoor je nu weg zou klikken. Het korte antwoord: “Het moet beter.”

We zijn nu vooral bezig met agrifood”, zegt Gerald van Santen, CEO van AddCat, een bedrijf dat ‘schone-lucht-filters’ met een 3D-printer maakt. “In die sector zien we veel potentie voor het verbeteren van de luchtkwaliteit.”

Net als AgroExact wil AddCat agrifoodbedrijven ontzorgen.

Dit kan door fysieke weermeters op de akkers, maar ook door een filter in het proces te integreren. En niet alleen agrifood heeft baat bij de verfrissende 3D-filters van AddCat. Ook mestverwerkers hebben te maken met uitstoot en vraag om schone lucht. “Bij het verwerken van mest komt ammoniak en geur vrij. Onze filters maken de lucht 95% schoner.” 

95% is een ambitieus doel. Toch is het gelukt die ondergrens te behalen: “We hebben uitgebreide testen met een onafhankelijk instituut, VITO uit Vlaanderen, uitgevoerd. Dit toonde aan dat we 95% reductie van de ongewenste componenten behaalden .”

Het begin van AddCat  

“AddCat is ontstaan uit verschillende invalshoeken. Samen met John Geus, professor emiritus aan de Universiteit Utrecht en Mark Evers , oud CTO van KMWE (een grote high-tech toeleverancier), keken we naar de procesidentificatie. Tijdens een avond ‘vrij filosoferen’ kwam het idee voor AddCat samen. Metalen filters met een 3D-printer maken die ervoor zorgt dat het proces sterk verbeterd wordt.”  

Wat doet AddCat?  

Zoals je hebt gelezen heeft AddCat niks met katachtigen te maken. De naam is een kruisbestuiving van ‘Addictive Manufacturing’ en ‘Catalysis’. De filters die AddCat gebruikt zijn namelijk 3D geprint , maar welke waarde voegen de filters toe? “We zorgen met AddCat dat we het proces van luchtzuivering door middel van katalyse sterk verbeteren en zodoende op lage temperaturen met weinig filters de lucht kunnen reinigen.  

AddCat biedt een ‘License to Operate’  

Luchtzuiveraars zijn niks nieuws aan de horizon. Hoe verschilt AddCat met alternatieven?  
“We bieden een robuuste oplossing die makkelijk in het proces te integreren is.”, zegt Gerald, “Je kunt een totaaloplossing in het proces bieden, maar door het vormvrije karakter van 3D-printen kunnen we het beter en betaalbaar houden en maken. Eigenlijk bieden we met AddCat een ‘license to operate’ voor agrifood, maar we zijn ook in gesprek met biogascentrales die uitstoot van methaan en ammoniak kunnen hebben tijdens het productieproces”  
 
Naast de ‘License to Operate’ staat AddCat voor meer uitdagingen: “Doordat dorpen en steden uitbreiden zie je dat bewoners dichter bij industriën komen. Hier volgen dan regelmatig discussies over bijvoorbeeld geur tussen de bedrijven en omwonende.”  
 
En ook wetgeving speelt een rol. Denk aan de stikstofuitstoot: “Je ziet een parapluwetgeving, maar gemeentes kunnen die naar verschillende situaties aanpassen.” 

Het Investor Readiness Program als spiegel  

Gerald en consorten volgen het Investor Readiness Program bij de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij. Wat is de de belangrijkste les voor AddCat?  
“Je wordt gedwongen om kritisch in de spiegel te kijken. Waar staan we? In welke levensfase bevinden we ons nu en welke mijlpalen moeten we afstrepen om naar de volgende levensfase te gaan.” 
 
En verder “veel product testen. Ga langs bij verschillende ideale klanten en zorg dat je het beste alternatief voor hun probleem levert.” 

Het ideale doel van AddCat  

“Schone lucht voor iedereen.”  

De te nemen stappen  

Een ambitieus doel waar AddCat nog stappen in wil zetten. “Het begint bij awareness”, vertelt Gerald. “Het vinden van de juiste doelgroep .”  
 
Het is de huidige levensfase van AddCat in het StartupFramework. “We zoeken naar commitment en gaan langs bij bedrijven in agrifood, werken samen met de Universiteit van Wageningen en zitten om tafel met biogascentrales.”  

De tip van Gerald:  

“Begin bij je ideale klant. Dat is de eerste stap, maar je moet er wel voor zorgen dat je oplossing technisch haalbaar is. Zorg ervoor dat die in balans zijn, want je kunt de oplossing in je hoofd hebben, maar daar heb je niks aan als je het niet kunt ontwikkelen 

Deel dit artikel
Standaard afbeelding
Koen Maaskant
Artikelen: 17

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden

Meld je alvast aan voor nieuwe Startup Development Report 2022.

Download report
Download de brochure

Download de brochure van de training Startup Development Levensfase 2.

Receive A Demo

Get the Investor Readiness Scan.

 

Houd me op de hoogte

Ontvang updates over de laatste ontwikkelingen rondom de training Startup Development – Levensfase 4. Wanneer de training beschikbaar is, ben jij de eerste die het hoort.

Houd me op de hoogte

Ontvang updates over de laatste ontwikkelingen rondom de training Startup Development – Levensfase 3. Wanneer de training beschikbaar is, ben jij de eerste die het hoort.

Download de brochure

Download de brochure van de training Startup Development Levensfase 1.

Download het rapport

Download het Start-up Development Report 2021.