In Startup Stories vertellen startup founders hun verhaal. Ze zijn een belangrijke speler in het startuplandschap. Zonder hun hersenspinsels geen landschap. Alleen bestaat het landschap uit meer betrokkenen. Losse draden die samen een stevig touw vormen. Eén van die draden is Tim de Kraker, startupbegeleider bij Novel-T en imec.istart.nl.
Dat ondernemen en de Ideeënwereld in Tim’s DNA zitten blijkt uit zijn achtergrond. Hij bedacht meerdere startups, waaronder BarDoggy. Startups die zijn ontstaan uit zijn geschiedenis in de grafische wereld en affiniteit met horeca.
Het begeleiden van startups
Hoe helpt die reis door verschillende werelden Tim bij het begeleiden van startups. “Omdat ik zelf startups heb opgericht, ken ik het proces en weet ik wat er fout kan gaan. Ik kan de geleerde lessen overbrengen.”
Als begeleider is Tim de vraagbaak voor startupondernemers. Per jaar staan ongeveer 30 ondernemers aan zijn bureau. De begeleiding is – net als de verschillende startups – divers. “Ik begeleid ongeveer 10 ondernemers intensief in groepsverband. Samen een 100-dagen-plan opstellen en monitoren om zo consistent mogelijk te groeien.”
Tijdens die 100 dagen staat Tim naast de ondernemers en is hij het eerste aanspreekpunt bij vragen. De overige 25 begeleidt Tim minder intensief: “Die spreek ik één keer per twee weken of per maand. Bij hun kijk ik dan over de schouder mee en geef ze advies over de consistente groei van hun startup.”
De rol van Tim
Tim is het eerste aanspreekpunt voor ondernemers en helpt ze bij het maken van keuzes:
“Ik weet zelf ook niet wat de uitkomst gaat zijn. Dat is iets wat je pas achteraf kunt zeggen. Wat ik vooral belangrijk vind is het ruimte laten voor het gevoel van de ondernemer. Ik kan helpen bij het doorhakken van knopen, maar de keuze maakt de ondernemer uiteindelijk zelf.”
Ook zijn invloed op de groei van startup naar scale-up wil Tim in perspectief plaatsen. “Ik stel mezelf de vraag hoeveel startups er zonder mij tóch zouden doorgroeien naar scale-up. Je ziet namelijk dat veel startups die tegen de fase scale-up (levenswijze 3 en 4 in het StartupFramework©) schuren, maar nog niet de stap maken het uiteindelijk vaak ook zelf redden, maar met mijn hulp kan het efficiënter.”
Harde cijfers over het aantal startups dat doorgroeit naar scale-up kan Tim niet geven: “Ik ben nu ongeveer een jaar begeleider bij Novel-T. Bij Novel-T begeleiden we ongeveer 4.500 ondernemers per jaar. Hoeveel daarvan doorgroeit naar scale-up willen we beter in kaart brengen. Wat ik wel weet is dat ze dankzij onze begeleiding écht mooie stappen maken.”
De 4.500 ondernemers bij Novel-T
Er zijn grote verschillen tussen ondernemers. Dit heeft ook invloed op de tijdspanne waarin een startup doorgroeit naar scale-up. “Bij startups in deeptech zijn het projecten die soms 5 tot 10 jaar duren. Er gaan miljoenen in om en er is veel onderzoek nodig, terwijl startups in software veel sneller een basisproduct kunnen ontwikkelen.”
En ook ondernemende studenten weten de weg naar Novel-T te vinden, want het definiëren van een klantprobleem is een belangrijke stap voor het bieden van een oplossing: “Je kunt geen oplossing bieden als je niet een gedetailleerde beschrijving van je ideale klant en zijn probleem hebt.”
Het maakt het werk – al kun je door het enthousiasme waar Tim mee praat afvragen of het ‘werk’ is – divers: “Ik vind het heel leuk om contact te leggen met ondernemers en hen verder te helpen in hun groei naar scale-up.”
Voor Tim een reden om de stap te maken naar startup begeleiding. Tijdens de training Startup Development van Gritd word je uitgedaagd om de kennis in de praktijk te brengen door te sparren met ondernemers en hen te helpen met een 100-dagen-plan. Vervolgens deel je de opgedane kennis van de sparsessies en het opgestelde 100-dagen-plan met andere startup ondersteuners.
“Je volgt allemaal de training met een doel en door met elkaar te sparren leer je van elkaars inzichten. Je groeit samen.”
Gevoel plotten zorgt voor consistente groei
Kun je onderbuikgevoel meten? Kun je geïnformeerde intuïtie plotten in een raamwerk. Volgens Tim wel: “Het StartupFramework© heeft me tijdens trainingen van Gritd geholpen om mijn onderbuikgevoel te verklaren.”
En belangrijker: “Het geeft focus voor mij als ondersteuner en voor de ondernemer. Je moet leren ‘Nee’ zeggen zodat er focus komt. Het StartupFramework© vertelt je waar je je aandacht op moet richten om consistent te groeien. Al vind ik ‘efficiënte groei’ ook een passende term.”
Het effect van het raamwerk
“Ik ben overtuigd van de kracht van het StartupFramework©. We implementeren de verschillende mijlpalen in onze eigen methodiek, met name bij marktvalidatie.”
Tim zag onlangs nog het effect toen hij een nieuw inzicht uit het StartupFramework© met ondernemers deelde: “Het ondernemersteam richtte zich op het verkopen van het product. Een mijlpaal die nog niet paste bij de levensfase van hun startup. Na ons gesprek begrepen ze dat ze een stap terug konden zetten. Om dit succesvol te doen zijn ze in gesprek gegaan met potentiële gebruiker. Zo valideerden ze het klantprobleem en begrepen ze beter wáárom klanten hun product zouden willen kopen.”
“Soms had ik gewild dat ik het StartupFramework© 10 jaar geleden tegen was gekomen. Waar het StartupFramework© onder andere bij helpt is ‘marktvalidatie’. Het echt kennen van het klantprobleem.”
Wellicht had zijn startup ‘Bardoggy’ – een app die je korting geeft op drankjes bij aangesloten kroegen – nog bestaan door een andere koers te varen. Of had hij eerder de knoop doorgehakt om met de app te stoppen: “Het was meer een ‘nice to have’ dan dat het écht een probleem oplost.”
De tip van Tim
Welke tip zou je de Tim van 10 jaar geleden willen geven?
“Ik vind het lastig, want iedere startup is verschillend. Wat ik wel weet is dat de wereld innovatie nodig heeft om de wereld beter en leuker te maken. Wees er trots op dat je stappen zet die bijdragen aan het verbeteren van de maatschappij. En kom een half uurtje met me kletsen als je vragen hebt!”