Robin Franken: “Blijf kritisch op je levensfase”

In Startup Stories vertellen ondernemers over hun startup. Als probleemoplossers zijn ze essentiële spelers in het startup ecosysteem. Een abstracte omgeving met heel veel goede ideeën en een collectieve missie: meer scale-ups in Nederland. Robin Franken draagt als Investment Manager Softtech bij de BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij) bij aan die missie.

De drijfveer van Robin

Als Investment Manager Softtech combineert Robin Franken het beste van twee werelden: “Op de middelbare school was ik al bezig met geld en aandelen.” Later is daar software als interesse bijgekomen: “Ik bouwde voor m’n plezier websites en die affiniteit komt nu heel goed van pas.”

Wat is het verschil tussen een financier en een investeerder?

Het grootste verschil is volgens Robin de levensfase waarin de partijen actief zijn en daarmee het risico dat een investeerder neemt: “Een financier verstrekt vaak een lening en verdient aan rente. Het risico voor een financier is dat de lening niet terugbetaalt wordt. Daarom financieren zij vaak in een latere fase of specifiek op een asset. Een risico investeerder zoals de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij investeert in een vroegere fase en neemt de potentie van een startup en haar aandelen mee in zijn keuze om te investeren. De mate van risico speelt volgens Robin ook een rol: “Ik ben veel betrokken bij software startups in levensfase 1. Daar is meer onzekerheid dan bij startups die al verder zijn.”

Het verschil betekent niet dat het of of is, het is steeds vaker én én: “Een financier wil graag dat een investeerder mee doet vanwege de risicospreiding.”

De criteria om te investeren

‘Team’ is het eerste dat Robin noemt: “Ik kijk of een team complementair is. Voorwaarde is dat iemand zich bezighoudt met techniek en de ander met business development.” Uiteraard is dit niet het enige waar Robin en zijn team naar kijken. Ook de markt speelt een rol: “Is het een niche? Zit de sector in een stijgende lijn? Hoe snel kan de executie van earlyvangelist (levensfase 1) naar mainstream markt (levensfase 4) uitgevoerd worden?”

Het StartupFramework©

Belangrijke graadmeters, maar Robin vindt impact en innovatie net zo belangrijk: “Er moet ‘iets’ zijn dat innovatief of anders is. Dit kan het businessmodel zijn, maar ook een platform of applicatie dat voor vermindering van CO2-uitstoot zorgt wekt onze interesse. Er moet impact gemaakt worden.”

De waardebepaling van een start-up

Omdat Robin zich bezighoudt met startups in een hele vroege fase lijkt het lastig om de waarde van een startup te bepalen. Een startup heeft namelijk nog geen schaalbaar en herhaalbaar verdienmodel of jaarcijfers. Het tegendeel is waar: “Je kunt de waarde terugrekenen. Daar zijn hele goede modellen voor. “
Hoe rekent Robin de waarde uit? “We kijken naar de potentiële waarde op lange termijn. Stel dat we ons aandeel in een startup over 5 of 10 jaar willen verkopen voor 100 miljoen. Dan kun je op basis van de verwachte verwatering door tussenliggende financieringsrondes berekenen wat het gewenste aandelenbelang op dit moment zou moeten zijn. De laatste variabele is het bedrag dat we als enkele ontwikkelingsmaatschappij investeren – de ticket size.”

Het is een simpele uitleg en niet eenzijdig. “Als we in hele vroege fase startups investeren is het aandeel waarin we investeren groter, bijvoorbeeld 15 of 20%. Als een startup meer mijlpalen heeft bereikt wordt het percentage lager. De kans op succes is dan groter en is er dus minder risico.”

“Na de investering begint het ‘echte’ Venture Building.”

Naast het bepalen van waarde ondersteunt Robin startups naar scale-up: “Na de investeringsronde begint onze Venture Building. We bespreken met het team hoe we concreet kunnen helpen.” Dit kan door de inzet van onze business developers, marktexperts of netwerk aan vervolg financiers. We kennen ongeveer iedere investeerder in de markt.”

“Voor een ondernemer kan het lastig zijn om in contact te komen met potentiële vervolg investeerders of te weten waar private investeerders naar zoeken als ze willen investeren. We bieden ondersteuning en een relatief makkelijk lijntje.”

En de ondersteuning gaat verder dan het bieden van een netwerk. Want een investeerder, zeker in de vroege fase van een startup, neemt een risico en wilt weten wáár de investering naartoe gaat. “We helpen bij het schrijven van een krachtige pitch deck en zetten ondernemers en CTO’s van andere startups bij elkaar zodat ze met elkaar praten en van elkaar leren. Peer-to-peer leren, zeg maar.”

De uitdaging van Robin en zijn team

De grootste uitdaging is volgens Robin “Het begeleiden om zo een product/market-fit te bereiken. Sommige startup founders denken die te hebben, terwijl dit niet zo is. Om dit te bereiken zijn validaties essentieel en juist dat is uitdagend. Hoe ga je dit doen? Hoe zorg je dat je wél een product/market-fit bereikt?”

Verder is het vinden van balans een belangrijke voorwaarde: “Sommige startups zijn zo specifiek. Het valideren kost veel tijd. Tijd die we niet altijd hebben als je bedenkt dat we bij de BOM meer dan 100 startups begeleiden.”

De training van Gritd

Robin nam deel aan de Startup Development Training. Hoe helpt de training bij zijn werk als Investment Manager?
“Je leert dingen die je in de schoolbanken niet leert. Ik heb zelf ‘Finance’ gestudeerd. Een waardevolle studie, maar die zegt weinig over de fase waarin de startup zich beweegt en welke mijlpalen in die fase belangrijk zijn. Door de training kan ik daar de vinger op leggen. Het helpt bij het beantwoorden van vragen zoals ‘Waar staat je startup? Focus je op dat wat nodig is? Gedraagt het team zich consistent met de levensfase?’”

Het afbakenen is belangrijk. Door de training reduceren Robin en collega’s het risico van een investering. Of zoals hij het zelf beter zegt: “Eerst een stabiele basis. Daarna versnellen.”

Mijlpalen in het StartupFramework©

Het StartupFramework©

Het StartupFramework© is het epicentrum van Gritd en ook Robin heeft baat bij het raamwerk: “We gebruiken het om startups te screenen, waar we op moeten focussen en als bevestiging van het onderbuikgevoel. Maar het belangrijkste is dat we daardoor beter dezelfde taal spreken.”

Hoe realiseren we meer startups?

Brabant Ventures heeft een portfolio van ruim 100 startups.  Hoeveel van die startups groeit structureel door? “Lastig om te bepalen, maar mijn vermoeden is dat een kwart tot een derde doorgroeit naar volgende levensfasen, maar het kan nog beter. Het StartupFramework© helpt ons (de BOM red.) elkaar beter te begrijpen, maar het gaat om het totale startup ecosysteem. Hoe zorgen we dat we beter met elkaar verbinden?”

Het is één van de drie verbeterpunten: “Het tweede is dat startup ondernemers soms te snel willen gaan, snel omzet willen realiseren. Logisch, maar soms is het beter om een stapje terug te doen. Kijken waar je staat en bouw vanuit de basis.”

Als laatste wil Robin de vroege fase van startups korter maken: “Hoe kunnen we als BOM ervoor zorgen dat die doorlooptijd korter wordt? We zien de afgelopen jaren die tijd langer worden, terwijl het korter kan. Aan ons de taak om een potentiële investering scherper door te rekenen en kritisch te blijven op hoe we mijlpalen slaan.”

De tip van Robin voor startup founders:

“Blijf altijd kritisch op je levensfase. Blijf zoeken naar impact.” En misschien wel de belangrijkste: “Vraag om feedback.”

Deel dit artikel
Standaard afbeelding
Koen Maaskant
Artikelen: 17

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De aanpak

Ontdek wie we ondersteunen en hoe we jou kunnen helpen om start-ups meetbaar te laten groeien.

Aanmelden

Meld je alvast aan voor nieuwe Startup Development Report 2022.

Download report
Download de brochure

Download de brochure van de training Startup Development Levensfase 2.

Receive A Demo

Get the Investor Readiness Scan.

 

Houd me op de hoogte

Ontvang updates over de laatste ontwikkelingen rondom de training Startup Development – Levensfase 4. Wanneer de training beschikbaar is, ben jij de eerste die het hoort.

Houd me op de hoogte

Ontvang updates over de laatste ontwikkelingen rondom de training Startup Development – Levensfase 3. Wanneer de training beschikbaar is, ben jij de eerste die het hoort.

Download de brochure

Download de brochure van de training Startup Development Levensfase 1.

Download het rapport

Download het Start-up Development Report 2021.