Jornt de Boer: “Ambitieniveau bepaalt alles.”

In Startup Stories vertellen startup founders hun avonturen als ondernemer. Spelers in een uitdagend startuplandschap, maar dit landschap kent uiteraard nog meer spelers. Investeerders, begeleiders en programmamanagers zorgen er samen voor dat er meer startups consistent groeien. Eén van die spelers is Jornt de Boer, Project Lead bij Founded in Friesland.

“Project Lead van Future Founders.” Het is een functie die Jornt de Boer met trots en verve draagt. “Bij Founded in Friesland werken we met 4 pijlers: talent, markt, kapitaal en technologie. Ik werk zelf met Future Founders met – je raadt het al – talent.” 

“Meer startups in Friesland” 

Het idee voor ‘Future Founders’ ontstaat uit een probleem: “We willen graag meer startups in Friesland creëren. Met ‘Future Founders’ hebben we een puzzelstukje aan ons ecosysteem toegevoegd. Er is nu meer aanwas van potentieel startuptalent.”  
 
Met Future Founders organiseert Jornt evenementen en workshops voor ondernemers. Per jaar zijn dit 50 evenementen, in totaal doen er ongeveer 1000 studenten mee. “We willen studenten inspireren om te ondernemen. Om werk te maken van de ideeën die ze tijdens de evenementen krijgen.” 

Startups actief begeleiden is niet de ‘core busines’ van Founded in Friesland. Toch kunnen startup ondernemers twee keer per jaar meedoen aan het Startup Readiness Program. Het is onderdeel van de missie om meer startups in Friesland te realiseren: “Er zit gigantisch veel kennis over ondernemen in Friesland, maar kennis over startups kan vergroot worden. Sowieso is dat een relatief nieuwe tak van sport en zit er een verschil tussen ondernemerschap en ondernemen vanuit een startup. De benadering is anders.”

“Wanneer ben je een startup?” 

Een vraag die dagelijks bij Founded in Friesland wordt gesteld: “De lijn tussen startup en een starter is soms flinterdun. Binnen ons ecosysteem werken we met startups en scale-ups. Om te bepalen of je binnen ons ecosysteem past moeten we duidelijk onderscheid maken. We willen ondernemers namelijk zo goed mogelijk helpen. Daarbij kijken we naar het ambitieniveau van de startup.” 

‘Een Hustler Profile’  

Op de vraag wat zijn drijfveer is hoeft Jornt niet lang na te denken: “Ik ben zelf ondernemingen gestart, waarvan een paar faalden. Door die ervaringen en de training van Gritd kan ik jonge ondernemers helpen. Meedenken met hun ontwikkelproces.” En het belangrijkste: “Ik vind het leuk om te doen. Je kan mijn rol zien als ‘Hustler Profile’. Als verbindstuk waar verschillende lijntjes samenkomen.”  

De grootste uitdaging in het verbinden?  
“Hoe zien mensen een startup? In het startuplandschap zijn verschillende rollen die op verschillende manieren bijdragen, niet alle expertises passen bij de levensfase van een startup. Hoe help je een startup ondernemer écht verder? Welke expert heeft de startup nodig? Dat is de te stellen vraag.”  

Ambitie is het sleutelwoord voor startups

Jornt noemt ambitieniveau van een ondernemer als een cruciale succesfactor voor startups: “Hoe ambitieus ben je? Wat wil je bereiken? Wil je een investering ophalen?”  
 
Een bedrag met 6 nullen ophalen tijdens een investeringsronde. Een zware kluif?  
“Nee, als je een goed idee hebt en focus houdt…Dan kan iedereen het.”

De training bij Gritd 

Jornt volgde de Startup Development training. Wat vond hij van de training? “Ik vind de training inhoudelijk heel sterk, maar ook dat die kennis weinig wordt toegepast in Nederland. Verder maak je kennis met andere ecosystemen en hun manier van werken. Ook daar leer je van.” 

En de training biedt Jornt en zijn collega’s meer dan kennis: “Door de training weet ik wat ik in een bepaalde levensfase van een startup moet doen. Ik kan makkelijk sturen.” 

De rol van het StartupFramework© 

Het epicentrum van Gritd is het StartupFramework©. Een raamwerk dat een grote rol speelt bij Founded in Friesland: “We gebruiken de Consistentiescan bij het scouten en screenen van startups. De bereikte mijlpalen die vervolgens uit die scan komen gebruiken wij om te bepalen of een onderneming een startup is. De mijlpalen bepalen namelijk de levensfase van een bedrijf.” 
 
Het StartupFramework© lijkt een passieve functie binnen Founded in Friesland te hebben, maar niks is minder waar: “Het helpt met focus, focus en nog eens focus. Keuzes maken die op cijfers zijn gebaseerd. Data-gedreven beslissingen maken. Bewuste keuzes maken”, vult Jornt aan.  

Meer scale-ups in Nederland. How to?  

Het blijft even stil. “Een hele goede vraag”, zegt Jornt, “Het is best abstract en hangt af van de definitie.”  Jornt vervolgt zijn antwoord: “Eigenlijk valt het abstracte wel mee. Als je van levensfase 2 naar 3 (uit het StartupFramework©) gaat ben je een scale-up. En het ambitieniveau van de startup ondernemer is cruciaal. Als je dat weet kun je gepaste ondersteuning bieden.” 

De tip van Jornt 

“Focus. Vind jouw kernklant. Of zoals het zo mooi heet: ‘de earlyvangelist’. Dat is het begin van een startup.”  

Deel dit artikel
Standaard afbeelding
Koen Maaskant
Artikelen: 17

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De aanpak

Ontdek wie we ondersteunen en hoe we jou kunnen helpen om start-ups meetbaar te laten groeien.

Aanmelden

Meld je alvast aan voor nieuwe Startup Development Report 2022.

Download report
Download de brochure

Download de brochure van de training Startup Development Levensfase 2.

Receive A Demo

Get the Investor Readiness Scan.

 

Houd me op de hoogte

Ontvang updates over de laatste ontwikkelingen rondom de training Startup Development – Levensfase 4. Wanneer de training beschikbaar is, ben jij de eerste die het hoort.

Houd me op de hoogte

Ontvang updates over de laatste ontwikkelingen rondom de training Startup Development – Levensfase 3. Wanneer de training beschikbaar is, ben jij de eerste die het hoort.

Download de brochure

Download de brochure van de training Startup Development Levensfase 1.

Download het rapport

Download het Start-up Development Report 2021.