Thijs Reiling: “We moeten dezelfde taal spreken.”

In Startup Stories vertellen startup founders hun verhaal. Ondernemers die succesvol door willen groeien naar stabiele scale-up. Onder het motto “Samen sterk” vragen zij hulp aan begeleiders, programmamanagers en financiers. Eén van die startup ondersteuners is Thijs Reiling, Startup & Scale-up Banker bij de Rabobank.

Het verschil tussen een financier en investeerder  

Thijs en de Rabobank zijn voor een startup ondernemer een financier. Wat is het verschil tussen investeerder en financier: “Een investeerder levert durfkapitaal aan een startup. Daar staat een aandeel in het bedrijf tegenover, met de verwachting dat de waarde van de startup stijgt. Als financier lenen we geld aan startups en scale-ups en verwachten we een vaste rente, samen met de aflossing, terug. Overigens hebben we als Rabobank ook een investeringstak: Rabo Investments.“ 

Naar welke criteria kijkt Thijs?  

Analyse is voor een financier cruciaal. De analyse bestaat uit een aantal criteria. Welke graadmeters gebruiken Thijs en zijn collega’s bij het verstrekken van een financiering: “De criteria zijn breed. Wie zitten er in het team? Hoe divers is het team? Wat hebben ze geleerd? Is er een problem/solution-fit of product/market-fit?  Hoe sterk is de bewijslast? Zijn er al investeerders? Is er aandacht besteed aan duurzaamheid? En is er nagedacht over een ‘What If-scenario’?” 

Zijn er nog verschillen per startup? Is er een bepaald profiel aan startups die het vaakst een financiering aanvraagt? Het antwoord van Thijs is kort en krachtig: “Nee.” 

Hoeveel startups groeien naar scale-ups?  

Data over hoeveel startups doorgroeien naar scale-up heeft Thijs nog niet: “Ons team is relatief jong en bestaat nu tweeënhalf jaar. We zijn wel bezig met deze data, want die willen we ook graag hebben. Het geeft inzicht in onze klantprofielen.”  
 
Hoewel het team jong is, betekent dit niet dat de Rabobank ‘pas’ tweeënhalf jaar bezig is met het financieren van startups: “Voordat we één centraal team hadden, ondersteunden we startups en scale-ups vanuit verschillende teams in onder andere Eindhoven, Amsterdam en Delft.”  
 
Uiteraard geen toeval: “Simpelweg omdat daar heel veel startups ontwikkeld worden. Bijvoorbeeld startups die verbonden zijn aan de Technische Universiteiten.”  

Waarom een centraal team?  

“Goede vraag”, begint Thijs zijn antwoord, “De wereld staat voor grote transities. Denk aan energie, voedsel en zorg. Veel startups zijn hier mee bezig. Zij willen de problemen aanpakken en zijn de nieuwe, jonge economie. Wij willen hen helpen en in een vroeg stadium waarde leveren.”  

Je zou zeggen dat dit ook bij de reguliere MKB-financieringsafdeling van de Rabobank kan, maar er zit een groot verschil tussen startups en het MKB: “MKB’ers hebben doorgaans al een stabiele ‘cashflow’, startups hebben dit vaak nog niet. Als startups en scale-ups keihard groeien is er vaak nog geen sprake van winst. Daardoor moet de analyse voor een goedkeuring grondiger.”  

Naast het risicoprofiel van startups en het verschil met een MKB’er is er nog een derde reden voor het centrale team: “Automatisering en digitalisering. Een MKB’er kan vaak snel een financieringsvoorstel krijgen. Voor een startup of scale-up is dit lastiger. Er is maatwerk nodig.”   

Meer dan een financier 

Naast een financiële ‘boost’ helpen Thijs en zijn collega’s startups op meer manieren:  
“We begeleiden startups niet intensief, zoals trainers en ontwikkelingsmaatschappijen. Dat is een vak apart. Wat we wel bieden is kennis en een groot netwerk aan investeerders, begeleiders, incubators en acceleratieprogramma’s. Verder zijn er sectorspecialisten, bieden we verschillende verzekeringen en helpen we startup founders bij het voorbereiden op een nieuwe investeringsronde.”  

De training van Gritd en het StartupFramework© 

Thijs volgt de Startup Development training bij Gritd. Wat heeft hij van de training geleerd?  
 
Het is meer dan een theoretische cursus: “Het is de perfecte balans tussen praktijk en theorie. De praktijkcases in de training bieden inzicht in de succesfactoren, maar ook de minder succesvolles cases laten zien wat de valkuilen voor startups zijn. Bijvoorbeeld doordat ze mijlpalen uit het StartupFramework© hebben overgeslagen.” 
 
Waardevolle informatie voor Thijs en zijn collega’s: “Het StartupFramework© helpt bij het begrijpen van een startup founder. Ik kan beter feedback en advies geven. Verbeterpunten aandragen als ik merk dat een ondernemer moeite heeft met een mijlpaal.” 

“Dezelfde taal spreken, met dezelfde blik kijken” 

Naast de informatieve kant van de training en het StartupFramework© zijn de bijeenkomsten goed voor het netwerk van Thijs: “Je ontmoet de verschillende rollen uit het startup ecosysteem. Je voert discussies waar iedereen in het startuplandschap iets aan heeft. Je leert elkaars taal spreken.”  

Dat laatste noemt Thijs als cruciale factor om meer scale-ups in Nederland te creëren: “Ons ecosysteem is de laatste jaren veel en veel volwassener geworden. Maar we moeten niet vergeten dat we nog steeds heel veel leren. Dit kan alleen als je het samen doet. Met elkaar praten, elkaars visie delen en uiteindelijk met dezelfde blik naar het startuplandschap kijken.”

De tip van Thijs:  

“Durf als startup founder naar buiten te kijken. Dit werkt op twee manieren. De eerste is het vinden van je kernklant. Het tweede is hulp vragen. Doe mee aan programma’s, zoals het Market Readiness Program of het Investor Readiness Program.”  

Deel dit artikel
Standaard afbeelding
Koen Maaskant
Artikelen: 17

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De aanpak

Ontdek wie we ondersteunen en hoe we jou kunnen helpen om start-ups meetbaar te laten groeien.

Aanmelden

Meld je alvast aan voor nieuwe Startup Development Report 2022.

Download report
Download de brochure

Download de brochure van de training Startup Development Levensfase 2.

Receive A Demo

Get the Investor Readiness Scan.

 

Houd me op de hoogte

Ontvang updates over de laatste ontwikkelingen rondom de training Startup Development – Levensfase 4. Wanneer de training beschikbaar is, ben jij de eerste die het hoort.

Houd me op de hoogte

Ontvang updates over de laatste ontwikkelingen rondom de training Startup Development – Levensfase 3. Wanneer de training beschikbaar is, ben jij de eerste die het hoort.

Download de brochure

Download de brochure van de training Startup Development Levensfase 1.

Download het rapport

Download het Start-up Development Report 2021.